اختلال یادگیری خاص با نقص خواندن
فراگیری مهارتهای تحصیلی یک نیاز بنیادین برای هر کودکی است که مدرسه رفتن را شروع میکند. مدتی پس از سپری شدن فرآیند آموزش، معلم و والدین متوجه میشوند برخی نوآموزان در یادگیری مهارتهای تحصیلی مثل خواندن، نوشتن و ریاضی مثل سایر همسالانشان نیستند به طوری که همگامی با همسالان خود را در برخی از موضوعات تحصیلی چالش برانگیز میدانند، انگار با نوعی مشکل و نقص دست وپنجه نرم میکنند. در ابتدا ممکن است از طرف معلم یا والدین به بیتوجهی، تنبلی، بیمیلی یا نقص آموزش تعبیر شود اما وقتی تشخیص هایی همچون اختلال نقص توجه / بیش فعالی[1] و کم توانی ذهنی کنار گذاشته میشود ممکن است ذهن روانشناس به اختلال یادگیری خاص معطوف شود. درک مشکلات شناختی و روانی کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری و کمک به آنها، یک ضرورت روانپزشکی است.
اختلالات یادگیری خاص
ویژگی اصلی اختلالات یادگیری خاص، ناتوانی مداوم در یادگیری مهارتهای کلیدی تحصیلی است که به صورت روخوانی دشوار، کند و نادرست کلمات؛ اشکال در درک معنی آن چه قرائت میشود؛ مشکلات هجیکردن، مشکلات بیان نوشتاری مانند اشتباه در علامتگذاری جملهها و مشکل در یادگیری مفاهیم و معانی اعداد و یا محاسبات ریاضی بروز پیدا میکند (انجمن روانپزشکی آمریکا، 2013). این مشکلات که اغلب با شروع مدرسه خود را نشان میدهند، نتیجه نقایص عصبشناختی مثل مشکل در توجه، مشکل در به خاطر سپردن و سرعت ضعیف در پردازش اطلاعات است.
ناتوانی یادگیری موقتی نیست و یک وضعیت مادام العمر است. شاخص قوی بالینی مشکلات یادگیری، پیشرفت تحصیلی کمتر از حد انتظار بر اساس سن کودک و یا پیشرفت متوسطی است که با تلاش فوق العاده و مستمر کودک و حمایتهای دیگران به دست میآید (انجمن روانپزشکی آمریکا، 2013).
اختلالات یادگیری خاص علیرغم داشتن هوش نرمال، فقدان نواقص حسی شنوایی و بینایی، وجود فرصت یادگیری و آموزش کافی رخ می دهد که الگوی طبیعی یادگیری مهارتهای تحصیلی را برهم میزنند. از آنجا که توانایی، خواندن پیشنیاز نوشتن و یادگیری ریاضی است، مطالعه ناتوانی در خواندن یا نارساخوانی بسیار مهم است.
اختلال یادگیری خاص با تخریب در خواندن
اختلال یادگیری خاص از نوع خواندن، با مشکل در تشخیص کلمات، خواندن کند و غلط، اشکال در هجی کردن و درک ضعیف مشخص میشود. سرعت خواندن کودک آهسته و اغلب با حداقل درک است. معمولاً میتوان کودکان دارای اختلال خواندن را تا سن 7 سالگی شناسایی کرد. کودکان گاهی اوقات میتوانند اختلالات خواندن را در کلاسهای ابتدایی با استفاده از حافظه و حدس زدن جبران کنند، بهویژه در کودکان با هوش بالا. در چنین مواردی، این اختلال ممکن است تا سن نه سالگی یا بعد از آن آشکار نشود. اصطلاح نارساخوانی[7] یک اصطلاح معادل ناتوانی در خواندن است.
پیامدها
کودکانی که در خواندن مشکل دارند در معرض خطر بالای نقصهای یادگیری اضافی از جمله ریاضیات و دیکته و اختلال زبان هستند. در این کودکان اختلالات روانپزشکی همبود شایع هستند، مانند اختلال نقص توجه/ بیش فعالی، اختلال نافرمانی مقابلهای، اختلالات سلوک و اختلالات افسردگی، به ویژه در نوجوانان. عدم یادگیری مهارتهای تحصیلی و ترک تحصیل، عزت نفس ضعیف، احساس شرم و حقارت، سلامت روان پایین، بیکاری و مشکلات سازگاری اجتماعی از دیگر پیامدهای نارساخوانی است.
بخشی از مقاله نویسنده که در مجله پیوند پاییز1401 چاپ شده است
[1]. Attention Deficit / Hyperactivity Disorder(ADHD)
[7]. Dyslexia
- لینک منبع
تاریخ: دوشنبه , 02 مرداد 1402 (16:29)
- گزارش تخلف مطلب